Τουρκία: Σουλτάνος και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν

Πανίσχυρος Πρόεδρος με 52,4%

Σουλτάνος και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει το 52,4%  των ψήφων στις εκλογές  από τον πρώτο γύρο.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φαίνεται ότι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων», κάτι που σημαίνει ότι επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Σαντί Γκιουβέν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Ο Γκιουβέν διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται στην καταμέτρηση του 97,2% των ψήφων.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής επιβεβαίωσε εξάλλου ότι το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που εκφράζει την κουρδική μειονότητα, συγκέντρωσε ικανό αριθμό ψήφων για να υπερβεί το όριο του 10% σε εθνικό επίπεδο και να εκλέξει βουλευτές στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή.

«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ερντογάν επικράτησε συγκεντρώνοντας το 52,5% των ψήφων, με πάνω από 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ενώ το κόμμα του, το AK, συγκέντρωσε το 53,61% των ψήφων στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές.

Ο βασικός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 30,7% των ψήφων, ενώ η ετερόκλιτη συμμαχία την οποία ένωσε η εναντίωση στον Ερντογάν εξασφάλισε το 34% των ψήφων, στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές, με βάση τα αποτελέσματα που μετέδωσε το Ανατολή.

Παρότι η καταμέτρηση των ψήφων ακόμη συνεχιζόταν, ο Ερντογάν ανακήρυξε τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής.

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων. Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Στην επινίκια ομιλία του προς υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων της παράταξής του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Comments are closed.